Archief


Kerstavond in de Sinnige Stee

Op vrijdag 21 december a.s. vindt de jaarlijkse kerstviering plaats in de Sinnige Stee in Groningen.
Het programma begint met een lopend buffet en het optreden van een goochelaar, van 18:00 tot 19:30 uur. Na een korte pauze treedt er een koor en een pianist op met kerstliedjes. De viering eindigt om 21:00 uur. 

Verleende subsidies september-december 2018

- € 400,-- voor lidmaatschap tennissers NOVO;
- € 2.650,-- voor de aanschaf van een 'belevenistafel' bij 's Heeren Loo in Bedum;
- € 15.000,-- aan Stichting De Brug Groningen voor de organisatie van de Special Olympics Regionale Spelen Groningen 2019. 

Verleende subsidies mei 2018

- Een subsidie van € 5.000,-- aan de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken in Groningen voor het organiseren van een feestmiddag.
- Een subsidie van € 5.000,-- aan Stichting Klein Voorhout in Beerta voor het realiseren van een ruimte voor dagbesteding.

Verleende subsidies januari-maart 2018

- Een subsidie van € 10.000,-- aan Stichting MICA Scholing voor het project 'Avondschool Groningen 2018-2020';
- Een subsidie van € 1.000,-- aan voetbalvereniging SJS in Stadskanaal voor de organisatie van een G-voetbaltoernooi;
- Een subsidie van € 300,-- voor een G-voetbaltoernooi in Barneveld (kosten deelname Groninger G-voetbalelftal);
- Een bijdrage van € 6.750,-- aan Stichting de Brug provincie Groningen voor provinciale activiteiten 2018.

Prijswinnaars Sinnige Prijs 2017

 Prijswinnaar Sinnige Prijs 2017: bewoners De Confiance 

Tijdens de jaarlijkise kerstfeestavond in de Sinnige Stee op 22 december 2017 is de Sinnige Prijs 2017 uitrgereikt. De prijs is toegekend aan twee genomineerden, dus een gedeelde prijs. De twee winnaars zijn de bewoners van De Confiance in Groningen en de bewoners van Het Landhuis en De Zonnehof in Onstwedde. Zij krijgen elk een bedrag van € 750,--. Zij kregen deze prijs omdat ze zich zijn gaan inzetten voor een gezondere levensstijl door gezonder te eten en meer te bewegen c.q. te sporten.

Prijswinnaar 2: bewoners Het Landhuis en De Zonnehof

Kerstavond in de Sinnige Stee

Ook dit jaar organiseren wij weer een feestelijke Kerstavond in de Sinnige Stee in Groningen, en wel op vrijdag 22 december a.s.
Het programma bestaat uit een lopend buffet met optreden van een tafelgoochelaar, uitreiking van de Sinnige Prijs 2017 en een theatervoorstelling. Iedereen is vanaf 17:30 uur welkom.
De feestavond eindigt om 21:00 uur. Deelname is gratis.

Verleende subsidies oktober-december 2017

 - Een subsidie van € 2.500,-- aan Stichting Special Arts Nederland voor het project Het Andere Gedicht 2017/2018.
- Een subsidie van maximaal € 2.885-- aan Stichting De Brug voor het organiseren van De Nationale Dansdag 2017.
- Een subsidie van € 2.000,-- aan Stichting Vrienden van Visio de Brink voor de aanschaf van een interactief zorginstrument (CRDL).

Verleende subsidies juni-september 2017

 - € 1.500,-- voor de organisatie van een G-voetbaltoernooi in Stadskanaal;
- € 5.000,-- aan de Vereeniging voor Volksvermaken ten behoeve van een feestmiddag voor mensen met een verstandelijke beperking in Groningen;
- € 500,-- voor het organiseren van een golfweekend voor leden met een verstandelijke beperking door Golfclub Holthuizen in Roden;
- € 1.000,-- voor de omvorming van een hertenkamp tot kinderboerderij in Nieuwolda, die op doordeweekse dagen zal worden bemenst door dagbestedingscliënten van een zorgboerderij;
- € 1.712,-- voor het vervangen van een tillift van ruiterclub Ilmarinen in Groningen.

Verleende subsidies januari 2017

 - € 1.000,-- aan Stichting Hertenkamp in Bedum als bijdrage aan de bouw van een nieuw dagbestedingsgebouw;
- € 2.000,-- aan Stichting Dierenweide Oostergast als bijdrage aan uitbreiding opslagruimte op dierenweide in Zuidhorn;
- € 3.240,-- aan de Myltylschool in Haren voor de aanschaf van 6 laptops met touchscreen voor leerlingen.

Foto

Zo'n 140 mensen bezochten de jaarlijkse kerstviering op 23 december 2016 in de Sinnige Stee. Zij genoten volop van het lopende buffet, de tafelgoochelaar en het kerstkoor. Het was weer een ouderwets gezellig avondje. Zie ook het fotoboek.

 http://www.albelli.nl/onlinefotoboek-delen/9a5ab0b9-b9d8-4ad1-aaf9-39a5c85ae597

Maria Dirks wint Sinnige Prijs 2016 voor Onderling Sterk

 media/file/DSC02036.JPG

Verleende subsidies oktober/november 2016

- € 15.000,-- aan Stichting De Brug provincie Groningen voor de organisatie van de Special Olympics Regionale Spelen Groningen 2017;
- € 5.000,-- aan Stichting WerkPro voor het realiseren van een kas op de borg Ewsum.

Verleende subsidies september 2016

- € 5.000,-- voor herinrichting speelplekken scholen van Noorderbasis;
- € 500,-- aan Stichting Sailwise.

Verleende subsidies juni 2016

 - € 5.000,-- aan de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken voor de organisatie van de de jaarlijkse feestmiddag in Groningen;
- € 1.500,-- aan voetbalvereniging HS'88 voor de organisatie van een G-voetbaltoernooi in Hoogezand.

Verleende subsidies april 2016

 - € 5.000,-- voor project dagbesteding Kinderboerderij Boegbeeld in Groningen;
- € 5.000,-- voor project dagbesteding Horeca Hortus Botanicus in Haren.

Verleende subsidies januari/februari 2016

- € 1.000,-- voor het jaarlijkse G-voetbaltoernooi bij SJS in Stadskanaal;
- € 5.000,-- aan Stichting De Brug voor de organisatie van de Special Olympics Regionale Spelen in 2017;
- € 2.500,-- aan Consultatie Seksueel Misbruik (CSM) Noord-Nederland voor het toegankelijker maken van haar website voor de doelgroep;
- € 1.000,-- aan vereniging ORKA voor de aanschaf van meubel en tuingereedschap in een woonvoorziening in Groningen;
- € 2.000,-- (onder voorbehoud) aan Jenny Martijn Mytylschool voor deelname van meervoudig beperkte leerlingen aan een zogenoemd ijsfestijn.

Uitreiking Sinnige Prijs 2015 en foto

Tijdens de jaarlijkse kerstavond in de Sinnige Stee op 18 december 2015 is de Sinnige Prijs, een bedrag van € 1.500,-- plus een kunstwerk, uitgereikt aan Harm Post uit Uithuizen voor zijn fotografiewerk.
Rick Hinz ontving een waarderingsprijs van € 500,-- voor zijn vrijwilligerswerk in Confiance 1 van NOVO.
Zie ook onderstaand juryrapport.

Juryrapport Sinnige Prijs 2015

Stichting Sinnige Fonds reikt nu voor de derde maal een prijs uit aan iemand of (een groep) personen met een verstandelijke beperking uit de provincie Groningen, die een bijzondere prestatie heeft/hebben geleverd op sportief, cultureel of sociaal gebied: de Sinnige Prijs 2015. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.500,-- plus een kunstwerk.
Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een aanmoedigings- of waarderingsprijs toe te kennen.

Er waren dit jaar drie inzendingen. Het bestuur, de jury, heeft hieruit twee inzendingen gekozen en genomineerd voor de prijs.

In willekeurige volgorde zijn dit:
- Rick Hinz.
Rick doet al vele jaren vrijwilligerswerk, eerst bij Menno Lutterhuis in Groningen. Nadat dit tehuis is opgeheven, heeft Rick zich helemaal als vrijwilliger gefocust op de groep bewoners van Confiance 1 van NOVO. Dit zijn bewoners die op leeftijd zijn, en Rick zorgt voor hen en komt met ideeën. Het gaat hier om zowel activiteiten in huis bij de bewoners als activiteiten buitenshuis, zoals een dagje uit naar Ameland, Volendam en dierentuin Emmen, en een bezoek aan de taptoe in de Martini Plaza.
Rick zegt dit te doen om de mensen uit een isolement (dagelijkse passieve manier van zitten en slapen) te halen en hij vindt het super om te zien hoe de bewoners van de activiteiten en uitstapjes genieten.
Het bijzondere is dat Rick, als hij de prijs wint, het geldbedrag aan de bewoners wil schenken, dat dan weer besteed kan worden aan leuke uitstapjes.

- De tweede genomineerde is Harm Post.
Harm woont in een 24 uurs woonvoorziening van NOVO in Uithuizen.
Harm heeft een grote passie, namelijk foto's maken. Het liefst fotografeert hij het Groninger landschap. Hij trekt er dan met de fiets op uit om de mooiste plekjes te zoeken en te fotograferen.
Harms werk wordt ook geëxposeerd. Zo heeft hij werk hangen in het gemeentehuis in Uithuizen. In maart van dit jaar heeft hij een aanbieding gekregen om zijn werk te exposeren. Samen met een fotograaf uit het dorp heeft Harm zijn foto's gesorteerd en geselecteerd. De opening was op 21 juni, en bij die gelegenheid heeft Harm door alle gasten ballonnen met een kaartje eraan laten opvliegen. De vinder van de ballon die het verst kwam, kon een foto uitzoeken. Eén ballon is gevonden, en wel door een mevrouw uit Australië. Daardoor geniet Harm ook internationale bekendheid. Ook zijn er werken van Harm gekocht.

Het was voor de jury een moeilijke beslissing om de prijswinnaar aan te wijzen, maar geen van beiden, Rick en Harm, gaan met lege handen naar huis. De één krijgt de Sinnige Prijs van € 1.500,-- plus een kunstwerk uit het NOVO-atelier, de ander krijgt een waarderingsprijs van € 500,--.

Voordat wij bekend maken wie welke prijs krijgt, en om de spanning er nog even in te houden, volgt hier ons juryrapport.

Het vrijwilligerswerk van Rick Hinz
Het is geweldig hoe Rick Hinz zich al jaren inzet als vrijwilliger, en dan vooral voor mensen op leeftijd, om ze uit hun isolement te halen en vooral ook om ze een plezierig dagje uit te bezorgen. We weten allemaal hoe ze daarvan genieten. En -zoals Rick dat ook zelf heeft aangegeven- het kost veel tijd en moeite om zo iets goed te organiseren en te financieren.
Bovendien waardeert de jury het zeer dat Rick de prijs aan de bewoners van Confiance 1 beschikbaar wil stellen.

De fotografie van Harm Post
Harm Post maakt niet alleen mooie foto's, hij heeft zich blijkbaar zo in de picture gespeeld, dat zijn werk ook in openbare ruimtes hangt en wordt geëxposeerd.
Ook heeft hij zelf de nodige contacten gelegd.
Een bijzondere prestatie met bijzonder mooie foto's.

Dames en heren, de Sinnige Prijs 2015 gaat naar Harm Post.
De Sinnige Waarderingsprijs 2015 gaat naar – hoe kan het ook anders- Rick Hinz.

Groningen, 18 december 2015

Foto's kerstviering Sinnige Stee 18 december 2015

klik op onderstaande link:

www.oypo.nl/44DED8B7C5D81B7B

Verleende subsidies oktober/november 2015

 - € 10.000,-- aan Stichting Wooninitiatief Fundament voor de inrichting van gemeenschappelijke ruimten van een woonvoorziening in Haren;
- € 6.500,-- aan Vrienden van Ilmarinen voor de aanschaf van spelmaterialen e.a.

Verleende subsidies september 2015

- € 5.000,-- aan Stichting Mentorschap Noord voor het project 'Ik heb een mentor nodig'.
- € 4.000,-- aan Vrijetijdsbureau De Zijlen voor aanschaf materiaal en kleding voor cliënten bij G-afdeling Bowlen Sportcentrum Leek.
- € 2.500,-- aan Stichting NOVO voor realisering snoezel- en belevingsruimte in locatie Helpman in de stad Groningen.

Datum Kerstviering 2015

De jaarlijkse Kerstviering in de Sinnige Stee vindt dit jaar plaats op vrijdag 18 december. Klik voor de flyer op onderstaande link.

media/file/kerstkaart 2015.pdf

Verleende subsidies juni 2015

 - € 5.000,-- aan de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken voor de organisatie van een feestmiddag in Groningen;
- € 10.000,-- aan De Brug provincie Groningen voor de uitgave van een jubileumboek ter gelegenheid van de viering van het 40-jarig jubileum;
- € 2.500,-- aan Stichting De Zijlen voor het project Zorgdier, onder de voorwaarde dat alle kosten zijn gedekt (eerder verleenden wij ook al een subsidie van € 2.500,--)

Verleende subsidies maart/april 2015

- € 1.500,-- voor een project zorgdieren bij zorginstelling De Zijlen;
- € 1.000,-- voor de organisatie van een G-voetbaltoernooi door vv SJS in Stadskanaal;
- € 1.000,-- voor watersportactiviteiten voor onze doelgroep door SailWise 

Verleende subsidies januari 2015

 - € 15.000,-- voor de organisatie van de Special Olympics Regionale Spelen Groningen;
- € 5.000,-- voor de aanleg van een belevingstuin bij het Centrum voor Dagbesteding Engersma in Uithuizen;
- € 2.500,-- voor het realiseren van een snoezelruimte, jacuzziruimte, belevingstuin en ontmoetingsruimte bij een woonvorm van De Noorderbrug in Groningen.

Fotoimpressie kerstfeest 2014 in de Sinnige Stee

 

 

 

duet

 

 

 

kerstvrouw Itie

 

tafelgoochelaar

 

 

"De herdertjes lagen bij nachte..."

 

"Rijst erbij....?

 

de buffetdames

 

"Ook saté?"

 

"Zij wil wel zingen""

 

 

Juryrapport en uitreiking Sinnigeprijs 2014

Tijdens de jaarlijkse kerstfeestavond in de Sinnige Stee op 19 december 2014 is de Sinnigeprijs 2014 uitgereikt. 

Uitreiking en juryrapport Sinnigeprijs 2014

Beste genomineerden, hartelijk welkom bij de uitreiking van de Sinnigeprijs 2014. Het is de vierde keer dat we de Sinnigeprijs uitreiken. Voor de tweede keer aan een professional, voor een innovatief project of idee. Het begint al op een echte traditie te lijken.

Toch viel het aantal inzendingen dit jaar een beetje tegen. Niet alleen in kwantiteit -er waren maar 6 aanmeldingen- maar ook in kwaliteit. Het waren stuk voor stuk prima projecten, maar ze kwamen eerder in aanmerking voor een ‘gewone’ subsidie. We hebben die indieners dan ook geadviseerd om een ‘gewone’ subsidieaanvraag in te dienen. Als we het over een ‘prijswaardig’ initiatief hebben, dan doelen we toch echt op een zekere prestatie en op iets dat vernieuwend is.
En dan nu de ingediende projecten, eerst de vier niet-genomineerde:
- VISIO heeft een aanvraag voor een elektrische rolstoelfiets ingediend. We verwachten dat daar een subsidieaanvraag voor komt.
- Het project 'De Engersmatuin', een zogenaamde beweegtuin. Een mooi initiatief, maar het is meer gedaan, en ook al eerder door ons fonds gesubsidieerd.
- Samen eten, een project van NOVO. Hier kunnen mensen van de doelgroep ook veel plezier van hebben en het bevordert de participatie en voorkomt isolement. Echter, ook veel meer en eerder gedaan. Vorig jaar hebben we nog een soortgelijk initiatief in Leek geholpen.
- Tenslotte, ook dit project valt niet in de prijzen, maar wat ons betreft wel een speciale vermelding waard: de niet aflatende pogingen van Onderling Sterk om mensen met een beperking zo veel mogelijk te betrekken bij het beleid van de gemeenten, die immers veel belangrijker worden voor de hulp aan mensen met een beperking. Ook zij zijn uitgenodigd om een subsidieaanvraag in te dienen.

Als bestuur zullen we ons wel beraden op de criteria voor de prijs. Is er geen tijd/ruimte voor vernieuwing? Worden professionals zo in beslag genomen door de ‘transities’ dat ze geen energie meer hebben voor een ‘bijzondere prestatie’? Of voor een vernieuwend project?

Gelukkig vonden we ze toch nog. Die pioniers. En die staan hier voor u.

De eerste genomineerde, in willekeurige volgorde:
- Medy van Dijk, van Stichting Ilmarinen. Zij bedacht, samen met een aantal ouders, een online reserveringssysteem voor het logeerhuis van Ilmarinen. Met dit systeem wordt de dienstverlening van het logeerhuis verbeterd; de bezetting is te zien op de website, en de ouders kunnen zo zien wanneer er plek is voor hun kind. Ze kunnen dan ook direct reserveren, en de logeerplanner beslist dan of de reservering akkoord is. Alsof je een hotelkamer boekt.
Oordeel van de jury:
Het is vernieuwend: een dergelijk systeem bestaat nog niet voor logeerhuizen, en het is vraaggericht: ouders hebben dit ook mede zelf bedacht en willen ook meewerken aan de uitwerking van het systeem, en het verbetert de dienstverlening en toegankelijkheid van het logeerhuis.

De tweede genomineerde is de bewegingswetenschapper en ergotherapeut Stéfanie Anisuzzaman, die een speciale drinkbeker heeft ontworpen voor mensen met een ernstig meervoudige lichamelijke en verstandelijke beperking (EMB). Bij deze mensen komt ernstige verslikking (dysfagie) veelvuldig voor en zij zijn veelal afhankelijk van derden om te kunnen drinken. Als een gebruiker niet veilig drinkt doordat hij of zij de aangeboden vloeistof niet voldoende kan reguleren, is er een verhoogd risico op verslikken. En frequent verslikken is natuurlijk niet alleen heel naar voor betrokkene, maar geeft ook verhoogd risico op longontsteking. En bij hulp tijdens het drinken is het bepalen van een juiste slokgrootte voor degene die helpt moeilijk in te schatten. De ontwikkelde TC (staat voor?) drinkbeker is een drinkbeker met slokgrootteregulatie (mooi woord voor een dictee) voor dunne en dikkere vloeistof. En het doel is -u kunt het al raden- het reduceren van het verslikken en daarmee bijdragen aan het welbevinden en aan behoud of bevorderen van zelfstandigheid van de doelgroep.
Oordeel van de jury:
In dit initiatief wordt aandacht gevraagd voor een bijzondere doelgroep, ernstig gehandicapte mensen, met specifieke problematiek, een doelgroep die je zelden aantreft in projecten of activiteiten gericht op het bevorderen van welbevinden en zelfstandigheid -althans die ons bekend zijn. In onze nominatie voor dit initiatief spreken we ook onze waardering uit voor wetenschappers, in dit geval van de RUG en de Hanzehogeschool, in het ontwikkelen van expertise en doen van (wetenschappelijk) onderzoek met betrekking tot deze doelgroep.

Voordat ik de prijswinnaar bekend maak, het volgende. Eén van onze bestuursleden en dus juryleden, namelijk Piety Groeneveld, is sinds kort directeur van Ilmarinen. Daarom heeft zij zich onthouden van een beoordeling van het eerstgenoemde genomineerde project en is zij dus ook niet betrokken geweest bij het besluit om dit project te nomineren, laat staan als prijswinnaar aan te wijzen.
En de prijswinnaar is Medy van Dijk, van Ilmarinen, maar samen met Stéfanie Anisuzzaman.
Jullie delen dus de prijs en krijgen elk € 5.000,--


Verleende subsidies oktober/november 2014

- € 7.500,-- voor de aanschaf van een busje voor het G-team van vv Oranje Nassau in Roden;
- € 2.500,-- voor het organiseren van een feestelijke dag voor mensen met een handicap door studentenvereniging Vindicat atque Polit in Groningen;
- € 2.500,-- voor een dagbestedingsgebouw Hertenkamp De Borgstee te Winsum. 

Verleende subsidies september 2014

 - € 3.500,-- voor de inrichting van een op te richten gezinshuis De Gelukssteen in Appingedam
- € 2.760,-- voor het project Best Buddies Club Groningen ten behoeve van de training van vrijwilligers
- € 1.300.-- voor de aanschaf van kleding voor het G-voetbalteam van voetbalvereniging Appingedam
- € 1.276,-- voor sponsoring van sporters die deelnemen aan de Special Olympics European Summer Games
- € 5.000,-- voor speelotheek 't Seinhuis in Groningen
- € 1.537,-- voor de aanschaf van twee tafeltennistafels door Stichting De Brug
- € 25.000,-- voor het realiseren van een avondschool voor (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking in de stad Groningen door Stichting MICA Scholing

Verleende subsidies mei/juni 2014

- € 3.500,-- voor een theatervoorstelling van werktheater Môi;
- € 2.000,-- voor de aanschaf van trainingspakken voor een G-voetbalteam in Appingedam;
- € 2.500,-- voor de aanschaf van een duofiets voor zorgpost Winsum van Stichting NOVO;
- € 6.300,-- voor de voorbereiding van de Special Olympics 2015

Verleende subsidies maart/april 2014

- € 50.000,-- voor de verbouwing van een pand van Klein Voorhout te Beerta
- € 4.500,-- voor de aanschaf van een speciaal bed bij Visio in Haren
- € 4.000,-- voor de aanschaf van een keramiekoven bij de Mytylschool in Haren
- € 1.000,-- voor de organisatie van een voetbaltoernooi van SJS in Stadskanaal
- € 5.000,-- voor de feestmiddag rond de viering van Gronings Ontzet eind augustus van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken in Groningen

Verleende subsidies januari/februari 2014

- € 1.000,-- voor een muziekproject voor leerlingen met een meervoudige beperking van de Mytylschool te Haren samen met leerlingen zonder een beperking;
- € 6.000,-- voor instandhouding van een eetcafé voor mensen met een beperking in Leek;
- Een subsidieaanvraag van VISIO Onderwijs Haren is aangehouden in afwachting van aanvullende informatie. 

Winnaars Sinnige Prijs 2013

Jolanda Hoogerhoud uit Tolbert en de bezoekers van het dienstencentrum Confiance in Groningen hebben de Sinnige Prijs 2013 gewonnen. De broers Groendijk uit Bedum hebben een waarderingsprijs gekregen. De prijzen zijn uitgereikt tijdens de kerstfeestavond in de Sinnige Stee op 20 december 2013.

Het Sinnige Fonds heeft voor de tweede maal een prijs uitgereikt aan iemand of (een groep) personen met een verstandelijke beperking uit de provincie Groningen, die een bijzondere prestatie heeft/hebben geleverd op sportief, cultureel of sociaal gebied: de Sinnige Prijs 2013. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.500,--. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een aanmoedigings- of waarderingsprijs toe te kennen.
De prijswinnaars krijgen daarnaast een kunstwerk.

Er waren dit jaar vijf inzendingen. Het bestuur, de jury, heeft hieruit drie inzendingen gekozen en genomineerd voor de prijs:
- Nico en Gertjan Groendijk. Deze veelzijdige sporttalenten uit Bedum hebben ook dit jaar weer meerdere medailles gewonnen, en wel op het onderdeel shorttrack tijdens de Special Olympics World Wintergames in Peyong Chang in Zuid-Korea. Vanwege hun prestaties zijn zij veelvuldig in het nieuws geweest, op radio en tv en in de krant.
Wereldberoemd, in Bedum en de provincie Groningen.
- De tweede genomineerde is Jolanda Hoogerhoud uit Tolbert. Jolanda heeft niet zo'n leuke jeugd gehad. Zij is genomineerd omdat zij een gedichtenbundel heeft geschreven en uitgegeven, onder de titel 'Soms verdriet, soms geluk'. Hierin heeft zij haar ervaringen en gevoelens in gedichten verwoord. Om “alles”, zoals ze zelf omschrijft, in die gedichten “van me af te schrijven”. De bundel is te koop bij haar zelf en in een winkel van Sintmaheerdt in Tolbert. Een deel van de opbrengst gaat naar het project “No kidding”, dat zich keert tegen kindermishandeling en kindermisbruik. Gelukkig gaat het nu veel beter met Jolanda.
- De derde genomineerden zijn de bezoekers van dienstencentrum Confiance van NOVO in Groningen: Astrid, Geert, Juriën, Naomi, Rick en Siep. Zij hebben een film gemaakt over het dienstencentrum, dat ze maar erg saai vonden (“lijkt op een crematorium”), en de tuin, die “lijkt op een moeras”. De film gaat over een bewoner die om het leven komt in de tuin en daarna in het dienstencentrum wordt gecremeerd. Met deze film willen zij bereiken dat het dienstencentrum meer kleur en gezelligheid krijgt.

Het was voor de jury een moeilijke beslissing om de prijswinnaar aan te wijzen. Uiteindelijk is besloten om de Sinnige Prijs 2013 toe te kennen aan twee genomineerden: Jolanda Hoogerhoud en de bezoekers van Confiance. Zij hoeven de prijs van € 1.500,-- echter niet te delen. Zij krijgen dus elk dit prijsbedrag. Aan de broers Groendijk is een waarderingsprijs toegekend van € 500,--.

Juryrapport

1. De film gemaakt door de bezoekers van het dienstencentrum Confiance
Hier is een bijzondere teamprestaties geleverd. Een film, heel vakkundig en ogenschijnlijk met veel plezier en inzet gemaakt, en heel humoristisch, waar de jury heel hard om heeft gelachen. Die Confiancers zijn echte conferenciers! De creativiteit en vindingrijkheid spatten van het scherm af. En de boodschap: “doe iets aan dat saaie dienstencentrum en de tuin”, is naar onze indruk heel goed overgekomen. De jury is echt onder de indruk van de creatieve manier waarop het probleem onder de aandacht is gebracht van de leiding. Die heeft daar dan ook positief op gereageerd.

2. De dichtbundel van Jolanda Hoogerhoud
De jury vindt ook hier dat een bijzondere prestatie is geleverd. Jolanda heeft veel nare dingen in haar leven meegemaakt. Gelukkig gaat het nu weer veel beter met haar. Het is bijzonder knap en moedig om haar gevoelens op zo'n bijzondere manier te verwoorden in haar gedichten. Daar kunnen ook mensen die soortgelijke dingen hebben meegemaakt, troost en kracht uit halen. De jury waardeert het ook zeer dat een deel van de opbrengst naar een goed doel gaat, 'No Kidding'. Daarmee levert Jolanda ook een bijdrage aan de strijd tegen kindermishandeling en kindermisbruik.

3. De sportprestaties van de broers Groendijk
Nico en Gertjan Groendijk blijven ons verbazen met hun constante geweldige sportprestaties. In 2011 wonnen zij hiervoor al de Sinnige Aanmoedigingsprijs.
Wat de jury echter ook waardeert, is dat zij zich langzamerhand hebben ontwikkeld tot ambassadeurs van de sport voor mensen met een beperking. Zij laten zien dat, als je maar in jezelf gelooft en je bereid bent hard te trainen, er heel veel te bereiken valt.

Sinnige Fonds redt eetcafé in Leek

Het eetcafé voor gehandicapten in Leek, dat dreigde te moeten sluiten, is door ons fonds gered.
Het café wordt gerund door vrijwilligers die koken voor een grote groep mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Maar stichting De Oude Ulo wilde niet meer opdraaien voor de huisvestingskosten.
Wij hebben nu besloten een subsidie te verlenen waardoor de vrijwilligers drie jaar langer door kunnen gaan met koken.

Genomineerden Sinnige Prijs 2013 bekend

De (drie) genomineerden voor de Sinnige Prijs 2013 zijn bekend:
- Jolanda Hoogerhoud uit Tolbert voor haar zelf gemaakte gedichtenbundel 'Soms verdriet, soms geluk'.
- Naomi, Rick, Siep, Geert, Astrid en Juriën, bewoners van de Confiance in Groningen, voor hun film over het dienstencentrum Confiance.
- Nico en Gertjan Groendijk uit Bedum voor hun shorttrackprestaties tijdens de Special Olympics World Wintergames 2013 en hun ambassadeurschap voor de sport voor mensen met een verstandelijke beperking.
De prijs wordt uitgereikt tijdens de kerstfeestavond in de Sinnige Stee op 20 december 2013.

Kerstviering in de Sinnige Stee

Op vrijdag 20 december 2013 organiseren wij de jaarlijkse feestelijke kerstviering in de Sinnige Stee in Groningen. De avond begint om 18.00 uur met een lopend buffet met pastagerechten en een toetje. Natuurlijk is dit gratis -samen met de drankjes- voor de bezoekers. Verder treedt een goochelaar op en kunnen kerstliedjes worden meegezongen met een muzikant. Ook wordt de Sinnige Prijs 2013 uitgereikt.
De zaal is al om 17.30 uur open en de avond eindigt om 21.00 uur. Iedereen gaat naar huis met een leuke attentie van het bestuur.

Verleende subisidies november 2013

- Aan paardensportvereniging Schildwolde En Omstreken is een subsidie toegekend van € 3.000,-- voor bouwkundige aanpassingen van haar manege.

Verleende subsidies mei/juni 2013

- Een bijdrage van € 450,-- aan Stichting NOVO voor het project "Prokkel" in de stad Groningen (doel: contact leggen met de buurt).
- Een subsidie van € 3.061,-- aan NOVO Siddeburen t.b.v. de inrichting van een tuin voor senioren en dagbesteding voor jongeren.
- Een bijdrage van € 2.700,-- aan Stichting De Brug voor het vervaardigen van een kalender.
- Een bedrag van € 4.500,-- aan Stichting De Zijlen voor een dansvoorstelling "Kleurrijk Anatolië". 
- € 5.000,-- voor de jaarlijkse feestmiddag in de Sinnige Stee in Groningen, georganiseerd door de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken Groningen.

Verleende subsidies april 2013

- € 300,-- aan judovereniging Scheemda.
- € 2.700,-- aan bowlingvereniging Strike Stars in Groningen.

Nieuwsbrief Stichting Sinnige Fonds

Download hier de pdf van onze recente nieuwsbrief.
In deze nieuwsbrief kunt u lezen welke activiteiten het Sinnige Fonds sinds haar oprichting heeft ondernomen. En voor welke activiteiten, initiatieven, projecten of voorzieningen subsidie is verleend.

Verleende subsidies maart 2013

- Subsidie is verleend van € 10.000,-- aan NOVO voor de realisatie van een zogenoemde wijkbeweegtuin in de wijk Vinkhuizen in Groningen.
- Voetbalclub SJS in Stadskanaal organiseert op 31 augustus 2013 een nationaal G-toernooi. Het Sinnigefonds verleende daarvoor een subsidie van € 1.000,--. 

Verleende subsidies februari 2013

Subsidie is verleend van:
- € 10.000,-- aan De Brug provincie Groningen voor de organisatie van de Special Olympics Regionale Spelen Groningen 2013. Deze vinden plaats op zaterdag 15 juni 2013 in Groningen;
- € 5.000,-- aan De Brug provincie Groningen als bijdrage in de kosten van haar activiteiten. 

Jaarverslag 2012

Het Sinnigefonds heeft ook dit jaar weer vele activiteiten en projecten ondersteund of zelf geïnitieerd.

Om te beginnen zijn weer tal van projecten en activiteiten gesteund met een financiële bijdrage. Zo heeft het Sinnigefonds een bijdrage geleverd aan de Special Olympics Nationale Spelen, die op op1, 2 en 3 juni in Den Bosch werden gehouden, en waar een groot aantal Groningers aan deelnamen. Het was hartverwarmend om te zien met hoeveel inzet, maar ook met hoeveel plezier, de sporters aan de spelen hebben deelgenomen.

In 2012 is voor de tweede keer de Sinnigeprijs uitgereikt. Deze keer was de prijs niet bestemd voor mensen met een verstandelijke beperking, maar voor mensen die activiteiten of projecten organiseerden, bedachten of onderzochten voor mensen met een beperking. Dat waren er veel, zo constateerde het bestuur met genoegen. De hoofdprijs is gewonnen door NOVO voor twee projecten. Het ene betrof een andere wijze van omgaan met zorg-leefplannen, het andere ging om het gebruik van iPads door mensen met een verstandelijke beperking. De indieners moesten de hoofdprijs van € 10.000 delen. Een ander project van NOVO, ‘beeldende kunst als aanduiding voor uitlaatplekken voor honden’, kreeg een eervolle vermelding, waarmee € 2.500 werd verdiend. De Rijksuniversiteit kwam met een onderzoek met de naam ‘Safe and sound’. Hierbij wordt onderzocht hoe mensen met een ernstige verstandelijke beperking geluidsoverlast ervaren. Ook dit project kreeg een aanmoedingsprijs van € 2.500,--.

Jaarlijks organiseert het Sinnigefonds een kerstfeest. Vanwege het succes van 2011 is wederom gekozen voor een kerstbuffet. De deelnemers genoten van hun stamppotbuffet. Tijdens het eten was er een optreden van een goochelaar en van Vertellus. De avond vloog voorbij en de busjes om de deelnemers weer op te halen kwamen eigenlijk veel te vroeg.

Zoals gewoonlijk werd een aantal projecten gefinancierd vanuit het Sinnigefonds. MOI werktheater kreeg een bijdrage voor een theatervoorstelling bij Noorderzon. Daarnaast kregen de organisatoren van de feestmiddag in het kader van Bomm’n Berend een bijdrage, evenals voetbalclub Kids United en de instelling voor meervoudig gehandicapten ‘VISIO’.

Kerstviering 2012

Op vrijdagavond 14 december 2012 vond de jaarlijkse kerstfeestavond plaats in de Sinnige Stee. Ook dit jaar was de belangstelling groot, zo'n 120 deelnemers. Die lieten zich het stamppotbuffet goed smaken. Tijdens het eten hield een tafelgoochelaar de mensen voor de gek. Na het eten was er een optreden van Erik van Dort, met een kerstverhaal en kerstliedjes om mee te zingen.
Een korte impressie


Claris schept op

polonaise

uhhh?

"Zo, ik ben uitgegeten"

Sinnige Prijs 2012

Er zijn 12 inzendingen binnengekomen voor de Sinnige Prijs 2012 van € 10.000,--. De prijs is bedoeld voor een idee of activiteit voor mensen met een verstandelijke beperking in de provincie Groningen. Met deze prijs wil het Sinnige Fonds eraan bijdragen dat deze mensen volwaardig deel uitmaken van onze samenleving.
De inzendtermijn is inmiddels gesloten.
Er zijn 4 inzendingen genomineerd voor de prijs:
- Een metaalbewerkingsproject "Verboden te poepen voor honden" van het atelier voor verstandelijk gehandicapten in Winschoten van NOVO
- Een project van Zorgpost Helpman van NOVO waarin cliënten wordt geleerd om te gaan met een iPad
- Een project, eveneens van Stichting NOVO, waarin nieuwe individuele zorgplannen worden gemaakt, veel meer vanuit het perspectief van de cliënt, te vergelijken met een hyvespagina
- Het project Safe and Sound van de Rijksuniversiteit Groningen voor mensen met een (ernstige) visuele en verstandelijjke beperking.

En de winnaar is....................
Een gedeelde prijs van € 10.000,-- voor het iPad-project en het zorgplanproject van NOVO.
De andere twee genomineerden ontvingen een aanmoedigingsprijs van € 2.500,--.
De prijzen zijn op de feestavond in de Sinnige Stee op 14 december 2012 uitgereikt.


Subsidies juni-oktober 2012

- € 1.000,-- voor een G-voetbaltoernooi van SJS
- € 200,-- voor een 'event' van VISIO
- € 5.000,-- voor de voorstelling ECHO van MOI Werktheater
- € 5.000,-- voor een feestmiddag van de Koninklijke Vereniging voor Volksvermaken
- € 6.000,-- voor de aanschaf van een brommervoertuig voor Novokunst
- € 1.825,-- voor aanbieden van sportlessen door trainers van reguliere verenigingen aan leerlingen van de WA van Lieflandschool
- € 4.000,-- als bijdrage aan het realiseren van een orangerie van Woongemeenschap Veendam van NOVO
- € 4.000,-- voor de inrichting van een centrale ontmoetingsruimte in de woonvorm Kameleon i.o. in Leens (ouderinitiatief)

Kerstviering

Op vrijdagavond 14 december vindt de jaarlijkse kerstviering plaats in de Sinnige Stee in Groningen, van 18.30 tot 21.00 uur. Het programma bestaat uit een lopend (stamppot)buffet, het optreden van een goochelaar en kerstliedjes zingen met Erik van Dort. De zaal is om 18.00 uur al open.

Kerstfeest in de Sinnige Stee

Jaarlijks wordt in de Sinnige Stee het Kerstfeest van het Sinnige Fonds gevierd. Op 16 december 2011 was dat ook weer het geval. Er zijn veel bezoekers geweest, bijna 150 mensen hebben er aan deelgenomen.
Om te beginnen was er een heerlijke maaltijd, die erg op prijs werd gesteld. Het was dan ook heel lekker, zoals je misschien op deze foto kunt zien.


Tijdens het eten kwam een goochelaar bij de tafels langs om zijn kunsten te vertonen. Je kunt er met je gezicht bovenop staan, maar je begrijpt niet hoe het gaat.


En er was een optreden van het koor Elk & Ain. De avond vloog voorbij en de busjes om de bezoekers weer op te halen, kwamen eigenlijk veel te vroeg. Maar dat is een goed teken.

Uitreiking Sinnige Prijs

Tijdens de kerstfeestavond op 16 december a.s. in de Sinnige Stee reikt het bestuur de Sinnige Prijs uit. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.500,-- en wordt uitgereikt aan mensen met een verstandelijke beperking in de provincie Groningen die een bijzondere prestatie hebben geleverd op sportief, kunstzinnig of creatief gebied.
Genomineerden voor deze prijs zijn:
- de broers Nico en Gertjan Groendijk, voor hun sportprestaties (schaatsen en skeeleren, o.a. tijdens de Special Olympics in Arthene)
- Tatjana Hinz, voor haar sportprestatie (tafeltennis tijdens de Special Olympics in Athene) en voor het maken van een film over het belang van bewegen
- de acteurs en actrices van het MOI-werktheater voor hun theatervoorstellingen, o.a. op Noorderzon

Feest/kerstavond in de Sinnige Stee

Op vrijdag 16 december 2011 vindt de traditionele feest/kerstavond plaats in de Sinnige Stee, Donderslaan 160 in Groningen. De avond begint om 18.00 uur en eindigt om 21.00 uur. Op het programma staan een koud en warm kerstbuffet, het optreden van een goochelaar en van een kerstkoor. Iedereen gaat naar huis met een leuke attentie.

Verleende subsidies oktober 2011

- Een subsidie van € 50.000,--, onder voorwaarden, aan Stichting Klein Voorhout voor de verbouw van een pand in Beerta ten behoeve van intensieve pedagogische zorg, in combinatie met dagbesteding.
Klein Voorhout is gespecialiseerd in de begeleiding van kinderen met een informatieverwerkingsstoornis, in een drietal panden in Oost-Groningen (Scheemda, Nieuwe Pekela en Beerta).
- Een subsidie van € 700,-- aan Basketbal Vereniging Groningen voor de aanschaf van tenues voor een team van mensen met een verstandelijke beperking.

Special Olympics Regionale Spelen 2011

 Op 28 mei is het dan zover, de Special Olympics Regionale Spelen kunnen beginnen. Met als motto " Wees Goud in Groningen". Ruim 500 deelnemers en 300 vrijwilligers komen al vroeg aan bij het Willem Alexander Sportcentrum in Groningen.

Via de Walk of Fame komen de sporters binnen.

 

De openingsceremonie kan beginnen. De vlaggen worden gehesen, de vlam ontstoken en de eed wordt uitgesproken. Daarna gaan de sporters en 

hun begeleiders naar de verschillende locaties voor hun activiteiten: atletiek, voetbal, korfbal, tafel;tennis, judo en zwemmen. Er zijn twee demonstratiesporten, te weten tennis en basketbal. De hele dag wordt er intensief en uitbundig gesport.

  

Of om het met een deelnemer te zeggen: lekker samen bezig zijn en er een gezellige dag van maken. En gaan voor een medaille.

In die geest wordt er gewerkt. Deze dag bewijst weer eens dat het beoefenen van een sport voor iedereen belangrijk is. Voor mensen met een verstandelijke beperking is meedoen heel belangrijk. Daarom heeft het Sinnige Fonds met een bijdrage aan Stichting de Brug (die de spelen heeft georganiseerd) deze dag mede mogelijk gemaakt.

Het is een groot succes geworden, zoals ook  mag blijken uit de foto's. We zien nu al uit naar de volgende spelen in 2013.
  

Een plekkie in de maatschappij....

 Een plekkie in de maatschappij

Op 19 mei 2011 is het zover. Het boek over de geschiedenis van de zwakzinnigenzorg in de provincie Groningen is klaar en wordt gepresenteerd. Het bestuur van het Sinnige Fonds heeft dit boek laten maken, om daarmee de overgang van de Vereniging Zwakzinnigenzorg Groningen naar het Sinnige Fonds te markeren. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan de Commissaris van de Koningin in de provincie Groningen, de heer M. van den Berg, tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Coendersborg. 
 
Die plek is bewust uitgezocht. Vroeger lag de Zuidemahoeve, het eerste gezinsvervangend tehuis van de Vereniging Zwakzinnigenzorg Groningen, in de buurt. 
Ongeveer 80 genodigden hebben op 19 mei 2011 de feestelijke bijeenkomst bijgewoond. De gasten werden ontvangen met een kopje koffie of thee, met een mooi klein gebakje, met daarop in marsepein het omslag van het boek. Dat viel bijzonder in de smaak.
Nadat de voorzitter van de Stichting iedereen welkom heeft geheten, begint het programma. De uitreiking van het eerste exemplaar krijgt gestalte via een optreden van werktheater MOI. Zij laten in een kort spel zien dat wij eigenlijk allemaal een eigen verhaal hebben en zo maar zelf in een boek kunnen voorkomen.
 
Spelers van het werktheater bieden samen met Joop Sinnige, de zoon van de naamgever van de Stichting, het eerste exemplaar van het boek aan aan de Commissaris van de Koningin. De titel van het boek is “ Een plekkie in de maatschappij…”. Die titel geeft goed aan waar het zowel bij de Vereniging Zwakzinnigenzorg Groningen als bij het Sinnige Fonds om gaat: mensen met een verstandelijke beperking zijn volwaardig lid van de samenleving en verdienen een eigen plek(kie…).
 
De CdK is ingenomen met het boek en gaat in een korte, maar duidelijke toespraak in op de huidige situatie van de zwakzinnigenzorg in Nederland. Er zijn kansen, maar evenzeer bedreigingen, die mede voortkomen uit de bezuinigingen die momenteel worden voorbereid en doorgevoerd.

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en kost € 16.50.
 

Verleende subsidies april 2024

- Freddy Pranger Memorial krijgt € 5.000 toegekend voor het organiseren van een internationaal voetbal toernooi.
- Ilmarinen ontvangt een subsidie van € 10.000,-- voor het vernieuwen van de binnentuim

Verleende subsidies februari 2024

-  ABC date heeft een subsudie ontvangen van €6202,--  voor het organiseren van een discoavond in de sinnige stee
- Onderling Sterk: heeft susbside ontvangen voor het maken van de nieuwsbrief en deelname aan activiteiten  van € 2.000,-- ..
- De dagbesteding Op Vrijdag heeft voor het organiseren van een vakantie in Denemarken een subsidie van € 2.700,-- ontvangen

Kerstfeest 2023

Vrijdag 22 december hebben we in de Sinnige Stee weer samen Kerstfeest gevierd. Heerlijk gegeten en genoten van de muziek van de The Christmas Cappuccino's.

                         

 

 

Verleende subsidies november 2023

* Kans Plus krijgt een subsidie van € 2500,-- voor de toekomstagenda VG vanuit ervaringsperspectief

Verleende subsidies juli 2023

 • Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken ontvangt €6000 subsidie voor het organiseren van de feestmiddag.
 • Stichting Werkpodium Kraack ontvangt een subsidie van €4000 om deel te nemen aan het Festivaal Ongekend Talent in Leiden. Daar spelen zij 2 voorstellingen en wordt er een film vertoont die gemaakt is door 2 leden van Kraack.

Verleende subsidies april 2023

 • Manege Thesinge krijgt een subsidie van €2000
 • Ilamrinen krijgt voor de aanschaf van een bus een garantiesubsidie van €16.500. 

Verleende subsidies november 2022

* voor het realiseren van eenMultifunctionele ontmoetingsplek in de wijk in het Zonnehuis St. Jozef in Sappemeer geven wij €5.000,--

* het project lekker in je vel van de Stichting Inzet naar Vermogen ontvangt €5.000,--

Kerstfeest 2022

Op 16 december konden we naar 2 jaar weer het Kerstfeest organiseren. Het was een mooie avond waar we hebben genoten van elkaar, het eten en de muziek.

Uitreiking Sinnige Prijs 2022 en BBQ

2 juni is de Sinnige Prijs 2022 uitgereikt. De uitreiking vond plaats tijdens de BBQ. Er waren veel mensen aanwezig die hebben genoten van een over heerlijke BBQ.

 

Verleende subsidies april 2022

 • Het MATP (Motor Activity Traning Program) van de Brug ontvangt max €2.980,-- voor het organiseren van een sportdag voor mensen met een ernstige meervoudige handicap.
 • De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken ontvangt vanwege het het jubileum jaar van 350 jaar Gronings ontzet een subsidie van €7.500,-- voor het organiseren van de feestmiddag op 26 augustus.
 • Het Freddy Pranger voetbal toernooi ontvangt vanwege grote deelname een extra gift van €2.500,--.
 • Het initiatief van de Klimroos om een theetuin op te zetten in Hoogezand-Sappemeer ontvangt €5.000,--.

Verleende subsidies maart 2022

 • Er is een subsidie verleend van €7.500,-- aan Handicap.nl voor het Buddy project.
 • HS'88 uit Hoogezand-Sappemeer heeft voor het jubileumtoernooi een sponsering gevraagd. Er is besloten om de diamantentoekennig van €2.500,-- te sponseren.

Verleende subsidies januari 2022

 • De organisatoren van de visvakantie voor bewoners van Cosis hebben een bijdrage van €1.500 ontvangen.
 • De Zorg- en theetuin Sarasvati heeft € 2500 ontvangen..
 • Project Zorgdier van Stichting De Zijlen heeft €5.000 ontvangen voor het opleiden van huisdierbegeleiders. Deze zullen samen met hun huisdieren de cliënten van De Zijlen bezoeken.

Sinnige prijs 2022

De Sinnige (Corona) prijs

De afgelopen jaren waren anders dan anders daarom hebben we de Sinnige prijs ook wat veranderd.

We willen dit jaar een geldprijs toekennen aan mensen met een verstandelijke beperking die tijdens de Corona periode iets bijzonders hebben laten zien. Heb je bijvoorbeeld iemand geholpen die het moeilijk had? Ben je gaan wandelen met iemand die eenzaam was.Iets moois gemaakt op lekker gekookt?

Je kunt je alleen als groep op geven. Het bestuur zal de prestaties beoordelen. Niet iedereen kan winnen maar meedoen is ook leuk.

Sinnige prijs 2022.flyer

Verleende subsidies 2021

 • Een gift van € 1.200 voor de aanschaf van een tafeltennistafel aan COSIS Veendam
 • Een gift van € 3.000 voor de inrichting van het Logeerhuis Korengastvrij in Noordbroek
 • Steunfonds Mytylschool heeft een gift van € 5.000 gekregen voor een kantelbare belevenistafel, driewiel fiets, een speciale elektrische balance fiets en de uitbreiding van de speeltuin. 
 • Freddie Pranger Memorial heeft een gift van €1.000 ontvangen voor het organiseren van internationale G voetbaltoernooi. Helaas is dit toernooi vanwege Corona in 2021 niet door gegaan maar zal in 2022 wel plaatsvinden.
 • Aan stichting Leefbaar Woldendorp ten behoeve van dagbesteding Wilhelmina is een bedrag van €5.000 toegekend.

Verleende subsidies december 2020

- € 1.000,-- aan Stichting Cliëntfonds van 's Heerenloo voor de aanschaf van een elektrische duofiets voor een woonvoorziening in Appingedam;

- een gift van € 5.000,-- aan Stichting De Brug provincie Groningen

Kerstfeestavond 2020

De traditionele jaarlijkse kerstfeestavond in december in de Sinnige Stee gaat dit jaar helaas niet door vanwege de coronacrisis.

Verleende subsidies september 2020

Een subsidie van:

- € 8.528,-- aan Stichting WerkPro-Ewsum voor het aanbrengen van zonwering op een broeikas op de Borg Ewsum;

- € 6.125,-- voor de aanschaf van een zogenaamde Qwiek-up voor locatie De Balder van Stichting De Zijlen in Tolbert;

- € 5.000,-- aan hockeyclub GHHC Groningen te Haren voor het realiseren van een oefenveldje voor G-hockeyers.

Sinnige Fonds verzacht coronacrisis

Het Sinnige Fonds gaat iets extra's doen voor de mensen met een verstandelijke beperking in onze provincie. De coronacrisis raakt deze kwetsbare mensen namelijk ongekend hard. Hun wereld is veel kleiner geworden door de beperkende maatregelen. Dagbesteding buiten hun woonvoorziening, die voor de cliënten een belangrijk dagelijks lichtpunt is, is niet meer mogelijk omdat deze voorzieningen zijn gesloten. Naar buiten gaan is beperkt en ze moeten ook bezoek van familie, vrienden of vrijwilligers missen. Hierdoor wordt het voor deze mensen lastiger om zichzelf bezig te houden en om voldoende te bewegen. In de provincie Groningen gaat het om 3.376 mensen.

Het Sinnige Fonds stelt een bedrag van € 25 per bewoner beschikbaar, dat naar behoefte en in overleg met de bewoners besteed mag worden. Te denken valt aan bijvoorbeeld speelmateriaal, knutselpakketten, spelletjes, legpuzzels, een Karaokeset of een lekkere afhaalmaaltijd, te bestellen bij een plaatselijk restaurant. Een combinatie hiervan is natuurlijk ook mogelijk.

Inmiddels heeft het Sinnige Fonds alle woonvoorzieningen met dit aanbod aangeschreven. 

Winnaar Sinnige Prijs 2019

De Sinnige Prijs 2019 is gewonnen door Onderling Sterk in Zuidhorn, voor het organiseren van allerlei bijzondere activiteiten waaronder een Karaoke-bijeenkomst.

Verleende subsidies maart 2020

- € 10.000,-- aan Stichting Klein Voorhout in Beerta voor de inrichting van een groepswoning voor 8 jongeren met een licht verstandelijke beperking;

- € 5.000,-- aan Stichting Koninklijke Visio in Haren voor de inrichting van een speelterrein.

Verleende subsidies januari 2020

- Een subsidie van € 15.000,-- aan 's Heeren Loo Zorggroep voor de ontwikkeling van een diagnostisch instrument adaptief gedrag voor cliënten met een matige en (zeer) ernstige verstandelijke beperking.
 

Verleende subsidies oktober-december 2019

- € 750,-- voor een cliënt van COSIS Uithuizen om een fotojaarkalender te maken;
- € 7.500,-- aan 's Heerenloo voor het realiseren van een Herdenkingsplek in Bedum (onder voorwaarde van een dekkende financiering);
- € 1.000,-- aan Vereniging Concordia Zevenhuizen voor het project Slag en Vlag, muziek en dans voor mensen met een verstandelijke beperking;
- € 1.500,-- als bijdrage voor de aanschaf van een duo-fiets voor cliënten van 's Heerenloo Opmaat in Bedum

Verleende subsidies mei-september 2019

- € 5.250,-- voor aanschaf I-pads Mytylschool
- € 3.500,-- voor project Best Buddies
- € 5.000,-- voor feestmiddag Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken Groningen
- € 2.200,-- voor de organisatie van een congres Van Gronings onderzoek naar de dagelijkse praktijk van mensen met een verstandelijke beperking 
- € 1.550,-- voor een theatervoostelling met verstandelijk gehandicapten vanuit de Ketelstichting in Zuidhorn
- € 1.000,-- voor de opstart van G-voetbal voor mensen met een verstandelijke beperking in Musselkanaal
- € 750,-- voor aanschaf materiaal voor visvakanties voor een groep verstandelijk gehandicapten

Verleende subsidies januari-april 2019

Een subsidie van
- € 1.000,-- voor het project Rijdende Popschool bij De Mikkelhorst in Haren;
- € 1.000,-- aan voetbalvereniging SJS in Stadskanaal voor de organisatie van een internationaal voetbaltoernooi voor mensen met een verstandelijke beperking.

Actueel nieuws